NK_i_1650_px

Chefredaktør:
Løkke har fat i noget - men hans tid er nok gået

31. aug. 2020 14.02

Står du og mangler endnu et borgerligt parti?

Nå, ikke. Det er ellers der, den står, efter at tidligere statsminister Lars Løkke lader den mulighed stå åben til sidst i sin nye bog "Om de fleste og det meste".

Sjældent er en bog blevet lanceret så massivt. Forfatteren har talt med en stribe medier og lader den politiske historie føre op til nutiden her og nu. Det er helt ulig andre politiske erindringer, der ser tilbage på tiden ved magten med eftertankens distance.

Til sidst i bogen lader han i bogstaveligste forstand en dør stå åben til et politisk comeback:

- Jeg dur simpelthen ikke til at være halvt med. Og derfor er jeg nødt til at acceptere, at den politiske dør er lukket bag mig. Eller også må jeg snurre rundt på hælene og slå den ind igen, skriver han. 

Løkke er ikke færdig, og han blæser på den normale retræte for tidligere statsledere og partiformænd: Når du er ude, er du ude - og afholder dig fra at genere din afløser, om hvordan formanden skal lægge linjen.

Der er næppe en lang parlamentarisk fremtid for Løkke i Venstre
Nicolai Kampmann

Men Løkke mener, det er forkert af Jakob Ellemann-Jensen at undsige sig et samarbejde med de radikale. Han peger på, at fællesmængden i den blå blok bliver "for let", og fastholder valgkampsanalysen fra 2019 af, at danskerne vil belønne ansvarligt lederskab fra midten.

Til det kan man sige, at der næppe er en lang parlamentarisk fremtid for Løkke i Venstre. Det er umuligt at forfægte den holdning uden at melde sig ud - før man evt. bliver gelejdet ud. Dermed vil Løkke opleve det meget mærkelige, at han både i 2019 og i 2020 har fat i noget rigtigt - men bliver hældt ned ad brættet.

Den forkerte mand med det rette standpunkt

Det må tilføjes, at Løkke har indtaget en række standpunkter gennem årene og ikke har været bleg for at lede uden om midten. At det opportunistiske instinkt altid er det nyeste - og at denne analyse af Venstres position især tjener Løkkes mulighed for stadig at spille en rolle.

Det er dog svært i det aktuelle politiske billede at se et flertal på 90 mandater rejse sig med Venstre, de konservative, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti, Kristendemokraterne, Liberal Alliance, Klaus Riskær og Stram Kurs. Umuligt er det ikke. Sandsynligt? Nej.

Den pointe har Lars Løkke ret i. Uanset at tidligere formænd skal tie om det meste for ikke at forstyrre de fleste
Nicolai Kampmann

Selv hvis stemmespild ved næste valg alligevel bliver minimeret, og de fleste aktører passerer spærregrænsen på to procent, så bliver det noget af "et stræk", som Jakob Ellemann skal ud i for at få det grundlag til at være regeringsdueligt.

Danmark vindes politisk traditionelt hen over midten. Det er svært at se andet for sig. Det er let at se, at Mette Frederiksen står meget stærkt lige der. Borgerlige mærkesager er svære at finde, og danskerne er tilfredse i store træk, som tingene kører og med den måde, corona-krisen er håndteret.

Hvilken grund, Jakob Ellemann-Jensen nu vil afsøge, må tiden vise, men hvis han forsager de radikale for at tækkes den blå base, opgiver han den taktiske dirigentstok uden kamp til statsministeren.

Den pointe har Lars Løkke ret i. Uanset at tidligere formænd skal tie om det meste for ikke at forstyrre de fleste.